Povodom nadolazećeg Hoda za život u Osijeku 18. svibnja, u emisiji “Produženi vikend” na Osječkoj televiziji gostovala je Lidija Blagojević, koordinatorica osječkog “Hoda za život” te Biljana Tabak, specijalistica ginekologije i opsetricije.

“Ustav RH u čl. 21. govori da pravo na život ima svako ljudsko biće, pa prema tome i pravo na život ima nerođeno dijete. Međutim, postoji i zakon o slobodi odlučivanja rađanja djece koji je, ipak, dopustio da se napravi namjerni prekid trudnoće do 10. tjedna trudnoće, bez obzira na indikacije. Ustavni sud je 2017. rekao da taj zakon ne krši Ustav, međutim, jedan je sudac, Miroslav Šumanović, iznio mišljenje da se taj Zakon protivi Ustavu i da se on treba ukinuti. Ustavni sud je uputio zahtjev Saboru da se napravi novi zakon gdje bi se dao naglasak na prevenciji, obrazovanju te da namjerni pobačaj bude izuzetak. Trenutno se radi prijedlog novog Zakona o pobačaju. Ja bih se osvrnula na povijest medicine i spomenula Zakon kao što je Hipokratov zakon, ali i zakoni prije njega, pa i rimski zakon poslije, pa zatim zakoni sve do Prvog svjetskog rata koji su namjerni pobačaj tretirali kao kazneno djelo i svi sudionici tog dijela podlijegali su kaznenoj odgovornosti. Međutim, od kraja Prvog svjetskog rata do Drugog svjetskog rata, pobačaj je dozvoljen, ali samo u slučaju ugroženosti života majke ili djeteta. A, kasnije je to krenulo drugim smjerom. ” – rekla je dr. Biljana Tabak, koja je istaknula kako je davno dokazano da život počinje začećem te je podsjetila da je Katedra za ginekologiju i porodništvo na sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj dala potvrdu Ustavnom sudu da život počinje začećem.

Prvi Hod za život u RH

“Prvi Hod za život u RH bio je 2016. godine u Zagrebu. Inače su takve manifestacije poznate u svijetu i već dugo godina traju.” – rekla je Lidija Blagojević koja je podsjetila kako se nakon Zagreba 2017. uključio i Split, a zatim i Rijeka, dok se ove godine uključuje i Slavonija.

“Ove subote hodamo u Rijeci i Osijeku, 18. svibnja, a iduće subote u Zagrebu, Rijeci i Zadru.” – rekla je Blagojević te pozvala gledatelje da se pridruže u subotu u parku Zrinjevac u 10 sati u Osijeku.

“Na Hod za život su pozvani svi – i političari i građani, i vjernici, i ateisti… To je miroljubivi Hod da se skrene pozornost na ovo pitanje.” – naglasila je Blagojević te najavila dolazak ljudi iz cijele Slavonije.

Također je poručila: “Želimo da naši sugrađani znaju da to malo srce počinje kucati već 18. dan. Mislimo da su nerođena djeca najmanje zaštićena manjina u RH.”

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Koordinatorice Zrinka Habjanović i Andreja Kotnik najavile Hod za život u Osijeku i Zagrebu: Očekujemo da će odaziv biti velik!

U emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u u utorak je najavljen Hod za život koji će se održati 18. svibnja u Osijeku i Rijeci te 25. svibnja u…

Foto: snimka zaslona

Ivica Šola: Doći ću na Hod za život u spomen na 700 grčke djece ubijene u ime ‘viših ideala’ i one koja se zbog sličnih ‘motiva’ nisu rodila

Što znamo i čitamo u medijima po EU-u o Grčkoj i nametnutim mjerama štednje sve ove godine? Znamo da su Grci lijeni. Znamo da su lažirali bilance. Znamo…